Thursday, March 10, 2016

Kawalan Kualiti Penyediaan Bahan Sajian McDonald's


Sebelum ini perisik sudah jelaskan panjang lebar segala tuduhan liar terhadap McDonald's Malaysia (MY) dari kaitan Zionis-Israel hinggalah ke siri-siri konspirasi yang tiada kesudahan. Dijawab satu, timbul pula konspirasi yang baru. Ada juga tuduhan yang berulang-ulang, cuma re-angle dari beberapa sudut lain. Macam mana pusing pun jawapan diberi memang sama.  

Kali ini kita rehat seketika dari segala macam konspirasi tahyul tu. Perisik ingin membawa para pembaca mengenali lebih dekat disebalik penyediaan makanan McDonald's MY. Penggemar McDonald's setakat ini hanya mampu melihat dari meja kaunter bayaran bagaimana sibuknya kakitangan mereka menyediakan sajian.

Sibuk macam mana pun, segala permintaan menu disediakan secara sistematik dan konsisten bagi memastikan tempoh menunggu disingkatkan. Tapi bagaimana McDonald's mengekalkan konsistensi dari segi kualiti, kebersihan dan rasa setiap sajian? Jawapannya ada di MacFood Services (M) Sdn Bhd.

MacFood Services merupakan pengeluar tunggal produk McDonald's yang telah beroperasi sejak 1987. Dalam artikel beberapa bulan sudah, perisik ada menyentuh mengenai MacFood Services ini. Perisik sudah senaraikan pengiktirafan dan pengsijilan yang diterima oleh pihak MacFood. Tapi bagaimana mekanisma kawalan kualiti dilaksanakan.

Baru-baru ini, beberapa rakan media telah diberi peluang berkunjung ke MacFood Services yang bertempat di Subang Jaya. Proses kawalan kualiti ini bermula dari sebelum kita melangkah masuk ke MacFood Services. Para pengunjung akan diberi taklimat ringkas dan suhu badan setiap pelawat akan diperiksa. Pengunjung akan dihalang memasuki sektor pemprosesan jika suhu melebihi 37.5C! 



Bila memasuki kawasan kilang sahaja, kita dapat melihat kotak-kotak di setiap 3 meter yang dikawal elektrik. Kotak ini rupanya adalah perangkap tikus. Ia merupakan lapisan pertahanan pertama haiwan perosak ini bagi memastikan tiada yang ceroboh ke dalam kawasan pemprosesan. 

Semua pelawat lepas tapisan pertama. Namun begitu setiap pelawat diwajibkan memakai pakaian khas yang disediakan beserta sarung tangan, penutup kepala dan topeng mulut. Kesemua pakaian khas yang diberikan telah dinyah bakteria terlebih dahulu dan ia merupakan pakaian yang sama digunakan oleh para pekerja di sektor pemprosesan makanan.


Setakat ini sahaja, kita dapat lihat bukan mudah untuk orang luar keluar masuk sesuka hati disini. Hanya mereka yang mendapat kelulusan ibupejabat McDonald's dan MacFood sahaja akan dibenarkan melawat pusat pemprosesan ini. Kawalan sekuriti bukan sekadar parameter kilang, malah tahap kesihatan pengunjung juga akan diambil kira.

Melangkah masuk ke pusat pemprosesan, kita dapat melihat sendiri bertapa bersih; sebersih bersihnya tempat pemprosesan ini. Seperti melangkah masuk dalam makmal yang mana langkah kebersihan dan pencegahan kuman amat dititikberatkan. Di dalamnya dapatlah kita melihat bagaimana bahan-bahan makanan sajian McDonald's seperti nugget, daging dan roti dihasilkan. 



Melihat kepada cara penyediaan bahan ini sahaja, kita tahu ia bukan proses mudah seperti menyediakan makanan di rumah. Banyak faktor dan piawaian perlu dipatuhi oleh setiap individu bila diberi peluang berkunjung ke sana. Pematuhan ini juga adalah sebahagian daripada keperluan bagi memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Halal JAKIM.

Dari sini, kita yakin bahawa kualiti penyediaan bahan sajian McDonald's tidak boleh dipertikaikan lagi.

No comments:

Post a Comment